top of page
Gesprek_8_edited.jpg

Ervaringen

Naomi
Rust in mijn hoofd

Ik ben vanuit behandelingen voor de bekkenbodem doorgestroomd naar Haptotherapie, beiden bij Sandra. Vanaf ons 1e gesprek kwam er gelijk rust in m’n hoofd en leerde ik grenzen stellen in situaties waar dat eerder lastig ging. Sandra heeft me tevens uitgedaagd om mijn creativiteit in te zetten in verschillende vormen. Dit heb ik gedaan en ben inmiddels abstract gaan schilderen. De perfecte uitlaatklep. Dankjewel voor deze mooie reis Sandra!

Naomi 39

Lies
Erkennen wat ik voel

Omdat ik erg opzag tegen een jaarlijkse controle/inwendige echo bij de gynaecoloog en ik de controles toch aan wil gaan ben ik verwezen naar een bekkenfysiotherapeut. Samen met Sandra kwam ik erachter dat ik vooral behoefte heb aan haptotherapie. Haptotherapie helpt me erg.

 

Aan de ene kant ben ik me bewuster geworden dat ik het echt zelf aan moet gaan en aan de andere kant heeft Sandra mij geholpen met het erkennen van wat ik voel en wat ik daarmee kan. In plaats van al tijden van tevoren malen in mijn hoofd en erg benauwd en gespannen in mijn lichaam zitten en tijdens het onderzoek “overleven”.

 

Ik heb nu na haptotherapie ervaren dat ik van tevoren kan zorgen dat ik bij het malen en spanning opbouwen met mijn aandacht naar mijn lichaam kan gaan en kan voelen wat ik nodig heb in de voorbereiding naar het onderzoek en dit ook te erkennen en er daardoor ontspannener naar toe ga. Tijdens het gesprek met de gynaecoloog kon ik beter aangeven wat ik wilde en nodig had. Tijdens het onderzoek kon ik de paniek die opkwam beter reguleren en voelen wat pijn doet en wanneer ze rustig het onderzoek konden doen. Hierdoor kon ik bij het nagesprek ook beter horen wat er gezegd werd.

 

Al met al voelt het heel veilig bij Sandra om zo’n onderzoek voor te bereiden en het beter aan te gaan.

Lies 65

Marloes
Ik voel echt wel

Op aanraden van de bedrijfsarts ben ik gestart met haptonomie. Eerst keek ik rond in mijn omgeving bij welke haptonoom ik terecht kon. Helaas had ik bij een andere haptonoom een mindere prettige kennismaking, waardoor ik verder ging kijken en uiteindelijk bij Sandra uitkwam. En gelijk vanaf de intake was Sandra heel helder in wat haptonomie inhoud en hoe we te werk gaan. Ik heb de ervaringsoefeningen als heel prettig ervaren. Deze kun je ook praktisch vertalen naar de vraagstukken in het leven.


Gaandeweg het proces kwam ik erachter dat ik echt wel voelde, maar dat ik er weinig aandacht voor had. Nu kan ik de geleerde vaardigheden toepassen in het dagelijks leven en helpt het mij om keuzes te maken. Zo sta ik echt even bewust stil bij wat ik allemaal mee maak en hoe ik daarover denk en voel. Echt prachtig om te zien dat iets wat je wel al in je hebt zitten, op deze manier tot uiting is gekomen.

Marloes 40

Jaqueline
Op de bank

Een afspraak voor bekkenbodem fysiotherapie bij Sandra resulteerde in een tweede afspraak in een andere kamer; de ruimte waar Sandra haptotherapie geeft. En dat bleek goed ingeschat door haar.


Ik kan goed beredeneren, verklaren en benoemen, maar kunnen voelen wat voor mij belangrijk is, daar had ik moeite mee. Eigenlijk voelde ik dat zelfs amper.
Wat in mijn geval niet alleen tot geestelijke klachten leidde, maar ook tot fysieke.

Het letterlijk warm worden door te mogen voelen, het voelen van rust in mijn lijf, mijn tenen weer voelen….dit overkwam mij op de bank. En na een paar sessies ook daarbuiten. Niet dat dat me makkelijk afgaat, het gaat met ups en downs. En dat is helemaal prima, ook dat voel ik nu.

Het lukt Sandra om je naar de kern van jezelf te brengen, zonder daar al teveel woorden voor te gebruiken. En dat sloot precies aan bij wat ik nodig had.

Jaqueline 46

Sarah
Weer luisteren naar mijn lichaam

Bijna een jaar geleden kwam ik bij Sandra terecht. Ik kampte toen al ruim twee jaar met long-covid, wat betekent dat mijn leven er sindsdien heel anders uit ziet dan voorheen. Een verandering die ik niet kon accepteren.

Ik probeerde mijn leven te leiden zoals ik dat altijd had gedaan. Frustratie, machteloosheid, woede en verdriet voerde de boventoon. Emoties die niet bepaald goed werken bij extreme vermoeidheid. Als ik mij slecht voelde ging ik nog meer doen; een continu gevecht tegen het niet kunnen. Het resultaat was dat mijn gezondheid steeds slechter werd en ik steeds ongelukkiger.

 

Sandra heeft mij geleerd weer te luisteren naar mijn lichaam (die blijkbaar bijzonder duidelijk communiceert), ongemakken van iets niet te doen te doorstaan en vooral ook mijn ‘nieuwe’ leven te omarmen in plaats van ertegen te vechten. Dat heeft mij veel rust gebracht en sindsdien gaat het ook beter. Als ik nu kies om over mijn grenzen te gaan doe ik dat bewust en accepteer ik de gevolgen die daarmee gepaard gaan.

 

Sandra is lief, eerlijk en (onder)steunt je precies daar waar je het nodig hebt. Ze is voor mij van zeer grote waarde in mijn herstelproces.

Sarah 34

Mieke
Als ik voel kan ik mij zelf niet vergeten

Sandra neemt rustig de tijd. De gesprekken, oefeningen en aanrakingen op de bank brachten mij dichter bij mezelf. Langzaamaan lukte het om meer te voelen.
Als ik steeds in mijn hoofd zit vind ik alles en  iedereen belangrijk en vergeet ik mezelf.
Als ik voel kan ik mezelf niet vergeten.
Ik heb geleerd wat meer ruimte te nemen en hoe fijn dat voelt. Ik ben blij dat ik bij Sandra terecht ben gekomen en dat ik kennis heb gemaakt met haptotherapie

Mieke 63

Max
De connectie met mijzelf en met mijn gevoel

Behandeling door Sandra heeft me heel veel gebracht of eigenlijk teruggegeven. Ik was de connectie met mezelf en mijn gevoel helemaal kwijt. Vreemde klachten volgden elkaar op en ik wist niet meer wat ik moest. 

Sandra heeft me enorm geholpen met haptotherapie en heeft mijn leven weer kleur gegeven. Ze is een ontzettend fijn persoon waarbij ik alles kan delen en waar ik elke keer met inzichten vandaan ga.

Max 24

Merel
Weer leren luisteren naar mijn eigen lichaam

Vanaf het moment dat ik bij Sandra kwam voelde het vertrouwd. Door de juiste vraagstellingen kwamen er gevoelens boven die al heel lang onderdrukt waren. Ze heeft me door middel van aanraking weer leren luisteren naar mijn eigen lichaam en beetje bij beetje op weg geholpen om beter mijn grenzen aan te durven geven en weer voor mezelf op te komen.

 

Merel 32

Niki
Nee durven voelen en durven zeggen

Sandra heeft me geholpen om extreem integer te zijn, zowel naar mijzelf als naar de ander. Nee durven voelen en durven zeggen. De sessies waren erg verhelderend. Het heeft mij inzichten gegeven in hoe hard ik altijd werk. Hoe ik altijd aan het werk ga voor de ander, om alles bij elkaar te houden, om er beweging in te houden. Zowel privé als met mijn projecten. Ik ben actief met de inzichten aan de slag gegaan en heb een aantal uiteenlopende situaties meegemaakt.

 

In de ene situatie ontstond er verbinding en vertrouwen, in de andere heb ik afscheid moet nemen van een klant omdat het eenrichtingsverkeer is. Het altijd aan de slag zijn en het altijd maar aan het werk zijn ontroert me, wat doe ik mijzelf te kort. En waarom die hardheid..... Met zachtheid kan ik moeilijker overweg omdat ik bang ben om te verliezen Kiezen voor mijzelf is een thema dat me niet langer angst inboezemt, maar inspireert. Mijn stevigheid en het respect en de waardering voor mijzelf zijn enorm gegroeid sinds ik bij Sandra ben geweest. Naar De Pijn gaan en daar ontspannen, dat is wat ik probeer te doen. En grenzen aangeven, als het moet heel luid en heel duidelijk.

 

Niki 40

Johan
Knap je er van op of knap je er van af? 

Ik ben bij Sandra terecht gekomen op advies van de pijnpoli.heb ik chronische klachten aan mijn bekkenbodem ontwikkeld, en daarbij het volledige medische traject afgelegd, huisarts, urologen, onderzoeken in het VU-MC, 2 verschillende fysiotherapeuten, pijnpoli, medicijnen noem maar op. Pijn die continu aanwezig is vreet energie en heeft invloed op je dagelijkse functioneren en geeft stress, maakt chagrijnig naar je partner en omgeving om maar wat te noemen. Tijdens de intake was 1 van de vragen, wat verwacht je van mij en je behandeling? Tja, daar had ik zelf nog niet over nagedacht. Ik ging naar de praktijk om van mijn klachten af te komen! Lijkt me wel duidelijk, maar toch die vraag. Waarom bleef die bij mij hangen?

 

Door de oprechte belangstelling en de manier van vragen die Sandra heeft voelde ik me snel op mijn gemak en ontstond er vertrouwen. Vanuit hier durfde ik samen met haar een andere weg in te slaan. Langzaam begon ik er iets van te snappen en niet onbelangrijk te voelen wat gebeurt er in mijn lijf en hoe ik dat kon verwoorden. Sandra kwam met de gouden vondst door de vraag te stellen “knap je er van op of knap je er op af “

Wat heeft het mij opgeleverd, ik heb geleerd beter te luisteren naar mijn eigen lijf, lukt me nog lang niet altijd. Het lijf reageert en je hersenen vertalen dit, doorbreken van patronen ( wat doe je als je pijn voelt opvlammen)  aangeleerde patronen die je je leven lang hebt gedaan, jezelf niet continu aanpassen aan de omgeving en de verwachtingen. Wat heeft dit nu gedaan voor mijn pijnklachten: door bovenstaand van mijzelf te voelen, herkennen en erkennen, bouw ik minder stress op waardoor mijn lijf meer kan ontspannen dus ook de bekkenbodem, ergo minder pijnlijke klachten, ze zijn er wel alleen op een lager niveau.

Jan Willem 62

Carla
Mijn lichaam heeft een duidelijke boodschap

Sandra heeft me laten zien dat mijn lichaam eigenlijk heel duidelijk communiceert. Alleen heb ik het altijd genegeerd. Iedere keer weer blijkt mijn lichaam een duidelijke boodschap te hebben. Ik vind het niet altijd even makkelijk om er zonder oordelen naar te luisteren en het dan ook nog eventueel om te zetten in acties. En juist daarin blijkt Sandra enorm geduldig en loopt ze naast je om te ondersteunen waar nodig. 

Carla 43

Leren voelen en luisteren

Sandra heeft mij laten ervaren dat ook mijn lichaam een belangrijke stem vertegenwoordigd waarin veel wijsheid ligt opgeslagen over wat ik echt nodig heb en wat juist niet. Wat goed voor me is en wat juist niet. En hoe ik kan leren om meer in contact te komen met deze stem en op welke manier ik deze verbinding kan ontwikkelen. Zodat ik niet langer meer in eerste instantie negeer wat ik ervaar, maar leer te voelen en te luisteren naar wat mijn lichaam mij te vertellen heeft en hoe mij dit kan helpen om een betere relatie met mijn werkelijke behoeften op te bouwen. Sandra laat je dit ervaren waardoor je het je eigen maakt. In een omgeving waar het veilig genoeg is om te kunnen voelen.

 

Marianne 58

Marian
Te veel in mijn hoofd

Mijn bezoeken aan Sandra komen altijd precies op het juiste moment. Over het algemeen zit ik heel veel in mijn hoofd en voel ik te weinig vanuit mijn lichaam. Zij weet waar ze over praat, en komt voor mij vaak met net dat ene zinnetje, dat mij er anders naar laat kijken…

Sandra leert mij over het algemeen d.m.v. aanrakingen en oefeningen te ervaren hoe het is om het te voelen i.p.v. het te verwoorden. Zij stelt me daarbij op m’n gemak, en dat voelt goed en vertrouwd. Al met al is Sandra een geweldige haptotherapeut!

 

Rowan 28

Rowan
Grenzen

Ik wist niet wat haptotherapie inhield voordat ik bij Sandra kwam, het had met grenzen te maken die ik zo nodig had en die ik in mijn leven niet veel had. Een wereld ging ervoor mij open. Mijn klik met Sandra was meteen goed. Sandra hielp mij grenzen ervaren. Door wat ik in mijn leven heb meegemaakt, merkte ik dat iedereen over mij heen kon lopen en dat ik leren moest omdat niet meer toe te laten. Sandra nam de tijd voor mij, alleen voor mij. Langzamerhand merk hoe sterk ik weer word en ben. En dat ik er zijn mag wie ik ben, dat alles wat ik voel goed is. Je mag best weten dat ik er op dit moment er tegen aan zou kijken om Sandra los te laten, maar ook dat heeft een andere kant dan weet ik dat het goed gaat met mij.
 

Annewietske 53

Wiske
Lichamelijk en mentaal

Haptotherapie heeft in korte tijd lichamelijke klachten in mijn onderrug verholpen. Mentaal heeft het mij geholpen om minder te piekeren en minder angstig te zijn wat resulteert in minder vluchtgedrag en minder stress. 


Sandra weet vanaf de intake een veilige omgeving te creëren waardoor het gelijk vertrouwd voelt om de gehele problematiek te bespreken en een goede hulpvraag te formuleren. 

 

Dennis 29

Dennis
Missend stukje

Van te voren had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik was benieuwd, maar wist niet zeker of het iets voor mij was. Na het eerste goede gesprek en daadwerkelijk de eerste aanraking, was ik zeer verrast door de ervaring. Voor mij heeft haptonomie een missend stukje in mijn eigen ontwikkeling gevuld. Het heeft me meer begrip voor mezelf gebracht, acceptatie en vriendelijkheid. Ik raad het iedereen aan, zeker als je net als ik ‘veel in je hoofd zit’. 
 

Yvette 37

Yvette
Het was veilig

Sandra maakte het mogelijk voor mij om me te verbinden met haar. Het was veilig genoeg om haar toe te laten. Ik heb geleerd door de ervaringsoefeningen en de gesprekken om meer naar mijn gevoel te luisteren en minder alleen naar mijn hoofd. Ik heb meer woorden om gevoel onder woorden te brengen en dit toe te laten. ik ben zachter, milder naar mijzelf.  Ik durf toe te geven dat er verdriet, tegenslag, teleurstelling in het leven is, dat hoort bij het leven. Ik durf te luisteren naar gevoel en kan daarbij meer dan dat ik gewend was mijn grenzen aangeven. Dank voor de ervaring.

 

Nel 48

Nel
Mariette
Steeds meer ruimte in durven nemen bij anderen

Ik wist niet goed wat te verwachten. Sandra stelde me direct op mijn gemak. Soms had ik niet in de gaten wat er met me gebeurde, maar ondertussen gebeurde er van alles en begreep ik het achteraf.

Sandra luistert goed en kan zich goed verwoorden. Als ik het even niet weet of afdwaal in mijn hoofd, stelt Sandra me gerust of trekt ze me er weer bij. Ze helpt me zelf antwoorden te vinden. Door de oefeningen en aanrakingen leer ik steeds meer bij mijn gevoel te komen en meer ruimte in te nemen bij anderen.
 

Ik vind het fijn dat Sandra de eerder opgestelde doelstellingen regelmatig erbij pakt om te kijken waar ik sta en om te kijken of de doelstellingen bijgesteld moeten worden.

Ik kom meer over mezelf te weten en ga mezelf steeds beter begrijpen en accepteren. Ik voel eerder mijn grenzen, waardoor ik mezelf rustmomenten gun. Ook durf ik steeds meer vanuit mijn gevoel te leven. Met hulp van Sandra voel ik me al stukken beter.

Henriette 52

Ruimte
De haptonomie leerde mij vooral te voelen. Je (wijze) lijf kan je namelijk veel over jezelf vertellen.

Je komt bij je diepste zelf, wat soms pijnlijk kon zijn. Door de emoties die je op dat moment voelt, serieus te nemen en ze aandacht te geven merkte ik dat ze ook weer kunnen verdwijnen. Ik was geneigd ze uit de weg te gaan. Het gevolg was dat ik me druk maakte om zaken waar ik ook nog geen invloed op kon uitoefenen. Ik leerde wat ik wil in plaats van wat ik niet wil en dit ook aan te geven aan de mensen om me heen.

Een les was ook om te ervaren hoeveel ruimte ik nodig heb om me comfortabel te voelen. Ik liet het teveel van de ander afhangen en nam niet wat ik nodig had.

Kortom, ik mag zijn wie ik ben, ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Daarbij is Sandra een therapeut met veel kennis van zaken, ze kan luisteren, je voelt je gehoord en gezien. Samen zijn we op weg gegaan met als doel mezelf echt te leren kennen.

 

Maaike 65

Gesprek_10_edited.jpg
bottom of page