Wat is haptonomie?
Haptonomie is de wetenschap van het voelen; het gevoel en het gevoelsleven. Haptonomie gaat over contact en voelen. Contact met jezelf en met de wereld om je heen. Contact hebben we door te voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Voelen doen we de hele dag, ons lijf reageert in een split second, en ons hoofd geeft daar woorden aan. Maar herken jij die gevoelens nog wel?
Leer weer luisteren naar jouw gevoel
Om je vrij te voelen en te kunnen bewegen naar wat voor jou goed voelt, te luisteren naar jouw verlangens, is het belangrijk verbonden te zijn met jezelf, maar ook met de wereld om je heen. Om dit te ontwikkelen is het belangrijk dat je gevoelsreacties tijdens je leven door anderen gezien, gehoord en gevoeld worden. Dat je ervaart dat je er mag zijn. Dat je goed bent zoals je bent. Niet door wat je doet. Vanaf je jongste jaren ontwikkelt zich hier een patroon. De wijze waarop je wordt groot gebracht is bepalend voor hoe zich dat bij jou ontwikkelt.
Persoonsgerichte therapie
We hebben een aangeboren vermogen om te bewegen naar wat goed voor ons is en een terugtrekkende beweging te maken voor wat niet goed voor ons is. In de haptonomie noemen we dat openen en sluiten. Je kunt voelen of iets koud of warm is. Je kan ook voelen of je blij, moe of verliefd bent. En je kan voelen of je je ergens prettig voelt in een ruimte, of dat je de juist plek hebt gekozen aan tafel.
Het lichaam liegt nooit. Hoe minder je als mens tast en voelt, en je laat voelen, hoe meer je moet afgaan op je ogen en oren, de ‘denk-tast’. Je gewaarwording wordt dan door het hoofd verwerkt en is gebonden aan het denken. Als het hoofd de overhand krijgt is de balans tussen denken-voelen en doen verstoord geraakt. Dat contact met wat ons lijf te vertellen heeft en hoe we ons voelen blijft je leven lang belangrijk. En is de basis van de haptonomie.
Binnen de haptotherapie zoek ik niet naar oplossingen, maar kijken we samen naar wat je voelt, waar en hoe je dat voelt, in contact met de ander en in je omgeving. En je dan nieuwsgierig te krijgen voor een ander stuk waarvan je niet wist dat het er was. Waar je nog niet zo goed in bent.
Haptotherapie kan je helpen inzicht hierin te krijgen zodat je voelen, denken en handelen optimaal in balans kan houden. Ik kijk naar de persoon achter de klacht. Je kijkt met mij waar je tegen aanloopt en waar je aan wil werken. De opgedane ervaringen vertalen we regelmatig naar je eigen leven en gaandeweg leer je die daar toe te passen. Ik loop een stukje met je mee tot je weer op eigen benen verder kan.